Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás Nevezetességek
Bekezdések

Nevezetességek

Nevezetességnek számít az 1859-ben tűzvész által elpusztult, majd újjáépített római katolikus templom, amely a Béke utca végén egy mesterséges dombon áll. Berendezései, a Mária-szobor, az oltárok és a szószék barokk stílusban épült. A templom előtt az első és második világháborúban elesett hősök emléktáblája látható. A templom mellett a Plébánia Hivatal, mögötte az általános iskola épülete található.

Római katolikus templom Kereszt a templom előttFalumúzeum

Az utca elején található a Falumúzeum, amely a helység múltjából és a múlt emlékeiből összeállított értékes gyűjteménnyel rendelkezik. Régészeti leletek, néprajzi emlékek, szövés fonás teljes eszköztára és még sorolhatnánk, fogadja a látogatókat. A múzeum előtt az utca közepén szigetet alkotva áll egy Mária szobor, valamint a körülötte kialakított kis szigeten van lehetőség a falu és megyezászló felvonására. A focipálya mellett az úton kőkereszt található. A kikapcsolódást kedvelők részére a Rába folyó és a Rába part kínál feledhetetlen élményeket. Az ártéri réteket, erdőket gazdag flóra és fauna jellemzi. Akár kerékpárral, akár gyalogosan, vagy vízi járművel érdemes nekivágni a környék felfedezésének.

A településtől 3 km-re délnyugatra az un. Istendombon áll a Nádasdy család által 1598-ban emeltetett emlékoszlop, amely Győr törököktől való visszafoglalásának emlékére készítették. Az emlékoszlop négyzetes talpazaton áll, 1 méter négyzet keresztmetszetű, 5 méter magas, gúlatetővel fedett kettős vaskereszttel a tetején. Az oszlop felső részén négyfelöl képtartó fülkék látszanak. Amint a kor szokása szerint, vallási külsőbe öltöztetett, világi eseményt megörökítő emlékmű. 1908-ban Makkos Gábor az akkori földbirtokos restauráltatta, az évszámot és neve monogramját is őrzi az oszlop. Jelenleg felújításra vár.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. január »
január
HKSzeCsPSzoV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031